Cum prevenim vârfurile despicate

Vîrfurile despicate sunt un fenomen natural de uzură a părului deoarece sunt partea cea mai expusă şi mai bătrînă a sa. Dispariţia cuticulei protectoare în zona vîrfurilor nu mai poate fi recuperată. Rezultatul este despicarea firului de păr în două sau trei fibre. Vîrfurile despicate dau părului un aspect mat, nepieptănat şi neîngrijit.

Cauzele vîrfurilor despicate sunt multitudinea de tratamentele chimice (decolorare, vopsire, ondulare, îndreptare, uscarea cu feonul), agresiuni mecanice a firului de păr (tic psihic), abuzul de produse de îngrijire a părului pe bază de silicon sau alcool.

Cea mai sigură soluţie pentru tratarea vîrfurilor despicate este tăierea lor.

Cîţiva paşi pentru a preveni vîrfurile despicate:

  • Utilizaţi cît mai rar şi la temperaturi cît mai puţin ridicate uscătorul de păr, placa şi ondulatorul. Uscaţi părul cu prosopul prin tamponare.
  • Folosiţi produse de îngrijire a părului de bună calitate cu proprietăţi hidratante. Pentru a întări vîrfurile, clătiţi bine părul alternînd apa caldă cu apa rece. Nu vă spălaţi părul cu apă fierbinte.
  • Nu periaţi părul atunci cînd este umed căci riscaţi să-l rupeţi şi să-l distrugeţi. Acoperiţi-vă părul atunci cînd vă expuneţi la soare sau la ger.
  • Limitaţi tratamentele chimice asupra părului. Evitaţi vopsirea frecventă a părului, căci straturile repetate de vopsea aplicate pe aceeaşi zonă distrug firul de păr. Hair-stiliştii sfătuiesc persoanele care nu-şi schimbă des culoarea părului să vopsească doar rădăcina sa.
  • Fortificaţi keratina părului aplicînd săptămînal pe toată lungimea părului măşti de îngrijire a părului bogate în vitamine şi uleiuri.
  • Protejaţi-vă părul şi pe timp de noapte. Nu va prindeţi părul noapte. Alegînd feţe de pernă alunecoase din satin sau mătase, părul nu se va mai încălci şi-şi va păstra hidratarea şi strălucirea.

Tratamente naturiste pentru vîrfuri despicate:

  • Cure cu uleiuri cu rozmarin, cimbru şi urzici. Turnaţi 40 ml ulei de ricin şi 20 ml ulei de măsline peste 10 g cimbru, 10 g rozmarin şi 10 frunze de urzici. După 2 zile de măcerat, se strecoară prin sită, presînd plantele. Loţiunea obţinută se aplică pe întreaga lungime a părului şi pe pielea capului. Capul se înfăşoară într-o folie, apoi se pune un prosop şi se lasă să acţioneze timp de 2 ore. Părul se spală cu şampon.
  • Şampon cu ou. Amestecaţi 2 gălbenuşuri şi 1 albuş, apoi adăugaţi 1 linguriţă de miere, 1 lingură cu ulei de măsline şi zeama de la o lămîie. Amestecul obţinut se aplică pe părul ud şi se masează pielea capului. După ce un sfert de oră clătitţi părul cu grijă.
  • Tratament cu uleiuri. Amestecaţi 50 ml ulei de migdale, 30 ml ulei de floarea-soarelui, 30 mul ulei de nuca, 30 ml ulei de ricin si 5 ml ulei de trandafir şi se lasă la rece timp de 2 zile. Se aplică pe păr, se înfăşoară capul într-un prosop şi se lasă să acţioneze peste noapte. Părul se spală a doua zi cu şampon.

Sănătatea părului este foarte importanta. Acordaţi părului vostru îngrijirea de care are nevoie.

Scris de Eugenia H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *