Pistruii şi metode de atenuare a lor

Primăvară e anotimpul în care încep să apară mult doriţii pistrui. Mici pete circulare cafenii, pistruii nu sunt o afecţiune a pielii, însă sunt un semnal privind fragilitatea pielii în contact cu razele soarelui. Pistruii, specifici persoanelor cu piele deschisă la culoare, apar în zonele cele mai expuse soarelui, cum ar fi pomeții, nasul, pieptul, braţele şi spatele.

Culoarea pistruilor se estompează iarna, însă se accentuează vara, odată cu expunerea la soare. Nu există tratament definitiv pentru a-i îndepărta, ci doar diverse metode pentru a-i atenua.

Cauzele apariţiei pistruilor:

  • Moștenirea genetică;
  • Prezența unei cantități semnificative de melanină la nivelul pielii care provoacă o pigmentare accentuată;
  • Expunerea excesivă la radiații UVA și UVB fără aplicarea de creme cu factor de protecție solară;
  • Xeroderma pigmentosum, boală rară cauzată de incapacitatea de reparare a ADN-ului, astfel celulele cutanate devin sensibile la expunerea la soare.

Printre cele mai bune metode de atenuare a pistruilor figurează:

1. Utilizarea cremelor pentru albire și depigmentare. Cremele de albire conțin hidrochinonă și acid kojic care împiedică formarea melaninei. Aplicate în mod regulat, ele pot decolora petele de culoare. Însă abuzul lor poate duce la o decolorare exagerată a pielii.
2. Utilizarea cremelor cu conținut de tretinoin, de tazarotene și de adapalene. Aplicarea acestor creme în timpul nopții duce la reducerea pistruilor pe perioade de 3-6 luni.
3. Criotetapia este o metoda ce constă în aplicarea de azot lichid pe piele pentru a forma o umflătură ce curăță pistruii. Specialiștii recomandă să apelați la această metodă doar o dată pe săptămână căci este dureroasă.
4. Operațiile cu laser constau în îndepărtarea unui strat superficial al pielii sub anestezie locală. Aspectul tenului se îmbunătățește după câteva ședințe, iar efectele durează perioade îndelungate.
5. Peeling-ul chimic este făcut cu scop depigmentat și presupune o exfoliere intensă a tenului făcută în cabinetele de specialitate. Efectul poate dura un an.

Remedii naturale:

Pistruii pot fi de asemenea îndepărtați recurgând la remedii naturale care sunt mai puțin costisitoare și mult mai blânde pentru piele.

  • Spălarea feței cu lapte acru, cu suc de lămâie, cu suc de pătrunjel, cu suc de ceapă sau frecarea pielii cu coajă de pepene roșu sau galben cu puțin miez de fruct pe ea.
  • Loțiune de pătrunjel. Într-o jumătate de litru de apă se fierbe timp de 15 minute o grămadă de pătrunjel. Loțiunea obținută se filtrează și se aplică pe față zilnic.
  • Loțiune din flori de tei. 50 g de flori uscate de tei se fierb la foc mic într-un litru de apă timp de 20 de minute. După filtrare, loțiunea se aplică zilnic pe față.
  • Mască din zeamă de lămâie. Amestecați 3 linguri de zeamă de lămâie cu 20 g de drojdie de bere și 20 g de tărâțe de grâu. După curățarea tenului, aplicați masca.
  • Sucul de lămâie. Amestecul obținut din suc de lămâie, suc natural de pătrunjel și suc de portocale se adaugă în crema de față. Procedura se repetă de cel puțin 3 ori pe săptămână după demachiere.
  • Mască de fructe pe bază de caise sau căpșuni. Pasta obținută din pisarea fructelor se aplică pe pielea cu pistrui. După 15-20 de minute, se clătește cu apă rece.

Aceste tratamente naturiste sunt mai eficiente dacă sunt completate de o dietă bogată în fructe și legume ce conțin Vitamina C ( citrice, mere, ceapă, coacăză roșie si neagră), căci ele reduc sensibilitatea pielii la expunerea solară.

Marcă a frumuseții, pistruii nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Atributul lor este de a spori farmecul personal. Învăţaţi să-i apreciați și să-i puneți în valoare!

Scris de Eugenia H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *