Cum să scapi de mătreaţă

Mătreaţa, cunoscută şi sub numele de pityriasis capitis, este cea mai frecventă afecţiune a pielii capului. Inestetică, jenantă şi deprimantă, mătreaţa necesită un tratament adecvat pentru a fi eliminată.

Ce este mătreaţa?

Mătreaţa reprezintă descuamarea excesivă a celulelor normale ale scalpului. În mod normal, celulele moarte se reînnoiesc la fiecare 3 săptămîni. Însă atunci cînd acest proces de reînnoire a pielii se accelerează, acest ciclu durează doar 5-7 zile, astfel încît un număr mai mare de celule moarte sunt eliminate sub formă de solzi mici şi albi.

Pentru a urma un tratament adecvat, este important să facem diferenţa între cele două tipuri de mătreaţă :

  • Mătreaţa uscată este cea mai răspîndită şi apare mai des iarna sub formă de solzi mici şi uscaţi care se desprind uşor. Persoanele cu o piele a capului deshidratată şi uscată sunt predispuse la acest gen de afecţiune.
  • Mătreaţa grasă este cauzată de excesul de sebum în păr şi apare sub formă de solzi mari, galbeni şi denşi, greu de îndepărtat de pe suprafaţa scalpului.

Cele mai frecvente cauze care provoacă mătreaţa sunt hiperseboreea şi exfolierea scalpului, dermatita seboreică, ciuperca pitirosporum foliculitis, disfuncţiile hormonale, stresul, alimentaţia neechilibrată, insomnia şi oboseala, utilizarea unui şampon neadecvat, spălarea părului cu apă fierbinte.

Pentru a lupta cu succes împotriva mătreţii, specialiştii recomandă utilizarea următoarelor tipuri de şampoane speciale :

1.      Şamponul medical. Datorită conţinutului de zinc pirition, sulfură de seleniu sau gudron de huilă, acest şampon îndepărtează senzaţia de iritaţie asociată mătreţei.
2.      Şamponul antifungic reduce numărul ciupercilor, fiind pe bază de ketoconazol sau miconazol.
3.      Şamponul cu efect keratolitic îndepărtează celulele moarte ajunse la exteriorul pielii capului datorită conţinutului său de acid salicilic.

Un tratament eficace împotriva mătreţii trebuie să dureze cel puţin 10 zile. Şampoanele anti-mătreaţă se folosesc de două ori pe săptămînă.

Cîteva sfaturi utile pentru a scăpa de mătreaţă :

1.      Cînd şamponaţi, masaţi-vă uşor scalpul timp de cîteva minute, evitînd zgîrieturile, pentru a stimula circulaţia şi pentru a îndepărta celulele moarte ;
2.      Folosiţi numai apă călduţă la spălarea şi clătirea părului. Evitaţi folosirea uscătoarelor de păr, căci căldura excesivă favorizează apariţia mătreţii ;
3.      Evitaţi utilizarea excesivă a produselor de styling pentru păr sau a tratamentelor chimice ;
4.      Aplicaţi pe păr uleiuri vegetale pe bază de lămîie, rozmarin sau cimbru pentru hrănirea şi hidratarea scalpului.
5.      Alimentaţi-vă sănătos şi echilibrat. Fructele şi legumele conţin vitaminele şi mineralele necesare menţinerii unui scalp sănătos.

Cîteva tratamente naturiste eficiente în combaterea mătreţii :

  • În 500 ml de oţet de mere se pune un pumn de frunze de urzici proaspete. După două săptămîni de măcerat, acest amestec poate fi utilizat pentru frecarea puternică a rădăcinii părului cu ajutorul unui tampon de vată. Această procedură se repetă de două ori pe săptămînă.
  • Conţinutul obţinut din amestecul a două linguriţe de ulei de măsline cu sucul unei jumătăţi de lămîie se masează pe pielea capului, apoi se clăteşte din abundenţă.

  • Se amestecă două gălbenuşuri, o lingură de ulei de ricin şi una de alcool medicinal. Se masează rădăcina firului de păr şi se clăteşte. Această procedură se repetă o data pe săptămînă.
  • Se fierb 4 linguri de cimbru uscat într-o jumătate de litru de apă timp de 10 minute. Lichidul obţinut se masează pe scalp fără a se clăti. Această procedură se repetă de 3 ori pe săptămînă.

 

Dacă în ciuda eforturilor depuse mătreaţa nu dispare, este recomandat să consultaţi un medic dermatolog pentru a vă prescrie un tratament medical personalizat.

Scris de Eugenia H.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *